Orientation Effects on the Inner Region of Dusty Torus of Active Galactic Nuclei

Kawaguchi, Toshihiro,   & Mori, Masao

A sublimation process governs the innermost region of the dusty torus of active galactic nuclei. However, the observed inner radius of the torus is systematically smaller than the expected radius by a factor of åisebox-0.5ex~1/3. We show that the anisotropy of the emission from accretion disks resolves this conflict naturally and quantitatively. An accretion disk emits lesser radiation in the direction closer to its equatorial plane (i.e., to the torus). We find that the anisotropy makes the torus inner region closer to the central black hole and concave. Moreover, the innermost edge of the torus may connect with the outermost edge of the disk continuously. Considering the anisotropic emission of each clump in the torus, we calculate the near-infrared flux variation in response to a UV flash. For an observer at the polar angle \ensuremathþeta$_obs$ = 25°, the centroid of the time delay is found to be 37% of the delay expected in the case of isotropic illumination, which explains the observed systematic deviation.