Radiation-hydrodynamical collapse of pre-galactic clouds in the ultraviolet background

Kitayama, T.,   Tajiri, Y.,   Umemura, M.,   Susa, H.,   & Ikeuchi, S.

To explain the effects of the ultraviolet (UV) background radiation on the collapse of pre-galactic clouds, we implement a radiation- hydrodynamical calculation, combining one-dimensional spherical hydrodynamics with an accurate treatment of the radiative transfer of ionizing photons. Both absorption and scattering of UV photons are explicitly taken into account. It turns out that a gas cloud contracting within the dark matter potential does not settle into hydrostatic equilibrium, but undergoes run-away collapse even under the presence of the external UV field. The cloud centre is shown to become self-shielded against ionizing photons by radiative transfer effects before shrinking to the rotation barrier. Based on our simulation results, we further discuss the possibility of H$_2$ cooling and subsequent star formation in a run-away collapsing core. The present results are closely relevant to the survival of subgalactic Population III objects as well as to metal injection into intergalactic space.